Federalni zakoni jači od međunarodnih?

Dunović za Bljesak.info: Kršeći prava djece političke elite negiraju ljudska prava u BiH

Dok ne dođe do izmjene Zakona ili odluke ustavnog suda, djeca bez zdravstvenog osiguranja u slučaju da im zatreba pomoć liječnika, mogu se osloniti ili na snalažljivost roditelja, ili na doktorsku etiku.
Vijesti / Politika | 01. 11. 2017. u 12:29 Bljesak.info/A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da je zahtjev za ocjenu ustavnosti jedini vid borbe za građanska prava sa neosjetljivim političkim elitama, koje su spremne da nas drže u sustavu negiranja ljudskih prava, čak i na način da se krše prava djece'', rekao je za Bljesak.info podpredsjednik Federacije Milan Dunović.

Inače, Dunović je Ustavnom sudu FBiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti, te zahtjev za privremenu mjeru na Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine.

''Konvencija o pravima djeteta definira pravo svakog djeteta da uživa najviši standard zdravlja koji je moguće dostići, i da ima pristup institucijama za liječenje. Ovim Zakonom to je onemogućeno, jer se pravi diskriminacija prema djeci koja, iz bilo kojeg razloga, ne pohađaju osnovnu školu, a nisu u mogućnosti da budu zdravstveno osigurana preko roditelja'', rekao je Dunović.

Po njegovom mišljenju najčešći razlozi nepohađanja osnovne škole su zdravstveni problemi, pa je time još više zabrinjavajuća činjenica da takva djeca gube pravo na liječenje - kao elemantarno ljudsko pravo.

''Nažalost, točna evidencija o broju neosigurane djece ne postoji. Županije, a ni Federacija, ne vode računa o ovoj kategoriji stanovništva, pa postoje evidencije pojedinih udruga i nevladinih organizacija'', kaže Dunović koji smatra da su  izmjenom Zakona koja je na snazi od 2008. godine, dovedena u pitanje prava djece na liječenje.

''Parlamentarna većina u sadašnjem sazivu u Parlamentu Federacije BiH nije imala sluha da Zakon koriguje, iako su dolazili prijedlozi od zastupnika Demokratske fronte kojim bi sva djeca imala jednak pristup zdravstvenom siguranju i liječenju'', rekao nam je Dunović.

''Svako dijete u BiH, bez obzira na status roditelja, mora uživati pravo na zdravstvenu zaštitu'', istaknula je ranije za medije Jasminka Džumhur, ombudsmanka za ljudska prava BiH.

Mediji su ranije objavljivali, kako se većinom radi o djeci koja žive u ekstremnom siromaštvu, čiji roditelji nemaju zdravstvenu zaštitu, koja zbog bolesti, nasilja ili zato što su žrtve trgovine ljudima ne pohađaju obrazovni sustav.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva ranije su za Federalnu televiziju rekli da je zakon donesen prije 20 godina uz izmjene iz 2008. i 2011. predvidio da sva djeca idu u osnovnu školu. Zato su ova djeca izvan zakona, a nužnosti promjena kompletnog zakona i sami su svjesni.

''Svaki županijski zavod zdravstvenog osiguranja utvrđuje svojstvo svakog osiguranika i oni imaju mogućnost da tu djecu zdravstveno osiguraju'', naveo je tada Zlatan Peršić, viši stručni suradnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

Inače, BiH je potpisnica Konvencije o pravima djeteta u kojoj je, između ostalog, navedeno da "države-potpisnice priznaju pravo djeteta da uživa najviši standard zdravlja koji je moguće dostići, i da ima pristup institucijama za liječenje i zdravstvenu rehabilitaciju.'', no sudeći po zakonu, u BiH su federalni i županijski zakoni jači i od međunarodnih akata i od ustava, pa se prava djeteta krše samim zakonom.

Kopirati
Drag cursor here to close